Sicil, 2015/I Sayi 33: Sayfa 27-44
Ars. Gör. Yasemin BASMANAV
Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Is ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dali
7 Kasim 2012 tarihinde 6356 sayili Sendikalar ve Toplu Is sözlesmesi Kanunu’nun yürürlüge girmesi ile birlikte 2821 sayili Sendikalar Kanunu ve 2822 sayili Toplu Is Sözlesmesi Grev ve Lokavt Kanunu yürürlükten kaldirilmistir. Böylelikle mülga kanunlarin düzenleme konulari tek bir kanunda, Sendikalar ve Toplu Is Sözlesmesi Kanunu’nda bir araya getirilmistir. Çalismamizda Sendikalar ve Toplu Is Sözlesmesi Kanunu m. 43’de kural altina alinan yetki tespitine itiraz prosedürü incelenecek olup bu baglamda, Sendikalar ve Toplu Is Sözlesmesi Kanunu m. 43 ile ilgili yenilikler, yetki tespitine hangi konularda itirazin gerçeklesebilecegi, itiraza yetkili olanlar, itiraz prosedürü ve Yargitay uygulamasi hakkinda bilgi verilecektir.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu, toplu iş sözleşmesi, yetki tespiti, yetki itirazı.
Trade Unions and Collective Agreement Act No. 6356 came into force on 7 November 2012 and abolished the Labour Unions Act No. 2821 and Collective Agreements, Strike and Lockout Act No. 2822. With the enforcement of the new act, the subject matters of the afforementioned abolished acts have been regulated under one Act. In this study, objection to authority in the process of making a collective bargaining agreement, regulated under article 43 of the Trade Unions and Collective Agreements Act No. 6356 will be analysed in the context of reasons of objection, the parties who have the authority to object and the procedure to be followed for objection with examples of relevant Supreme Court cases.
Trade Unions and Collective Agreements Act No. 6356, collective agreement, determination of authority, objection to authority.