Anasayfa / Sicil Sayı 46
Sayfa 28-41

Arastirma Makalesi

Dijital Emek Platformları Üzerinden Çalışanların Hukuki Statülerinin Belirlenmesi

Sicil, 2021/II Sayi 46: Sayfa 28-41

Doç. Dr. Gaye Burcu YILDIZ
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalisma Ekonomisi ve Endüstri Iliskileri Bölümü Is Hukuku ve Sosyal Güvenlik Anabilim Dali

Öz

Dijital emek platformlari üzerinden çalisan kisilerin, çogunlukla muvazaali olarak, bagimsiz çalisan olarak kaydedilmeleri, bu çalisanlarin isçilere taninan pek çok yasal korumadan ve temel haktan yararlanmamasina neden olmaktadir. Bunlarin basinda asgari ücret, toplu pazarlik hakki, is sagligi ve güvenligi, ayrimciliga karsi koruma ve sosyal güvenlik haklari gelmektedir. Dünya çapinda pek çok ülkede platform çalisanlarinin bagimsiz çalisan olmadiklari, bu kisilerin isçi ya da bagimli çalisan statüsünde olduklarina dair verilen yargi kararlari bu alanda açik bir yasal düzenlemenin gerekliligini de ortaya koymaktadir. Zira yargi yoluyla çalisanlarin statülerinin belirlenmesi, masrafli ve uzun bir süreç oldugundan her somut olayda bireylerin dava açarak statülerini tespit ettirmeleri, sorunun kalici ve toptan çözümüne dair beklentiyi karsilamaktan uzak kalmaktadir. Bu kapsamda olmak üzere Avrupa Konseyi bir Direktif teklifi hazirlamis ve 09.12.2021 tarihinde bunu yayimlamistir.

Anahtar Sözcükler:

Dijital emek platformu, muvazaa, işçi niteliğinin belirlenmesi.

Determining The Legal Status Of Digital Labour Platform Workers


Abstract

Misclassification of platform workers as self-employed, deprives them from fundamental rights and basic protection provided by labour law, as well as causing social dumping. Especially minimum wage, collective bargaining, health and safety at work, protection against discrimination and social security rights are endangered by this misclassification. In various countries, judicial decisions have been stated that platform workers are not self-employed. Hence, expecting a broad and solid solution from these individual efforts of the workers by suing against platforms in order to clarify their employment status is not possible. Therefore, legal definitions and regulations about platform workers are needed. At that point, the most important step has been taken by European Council by a proposal of a Directive regarding platform workers which is released at 09.12.2021.

Keywords:

Dijital labour platforms, collusion, clarification of employment status.