Sicil, 2025/I Sayi 52: 169-190
Arş. Gör. Tuğba Hilal KÖKEN
Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı
İşçinin işverene karşı yükümlü olduğu borçlarından biri sadakat borcudur. İşçinin işveren ile rekabet etmeme borcu, sadakat borcunun bir görünümüdür ve iş akdi sonra erdikten sonra da Kanunda öngörülen akdi şartlar dahilinde devam edeceği düzenlenebilir. İş akdi sona erdikten sonra rekabet yasağından doğan uyuşmazlıklarda görevli mahkemenin hangi mahkeme olduğu hususu uzun zamandır doktrinde ve uygulamada tartışılmaktadır. Eski İş Mahkemeleri Kanunu olan 5521 sayılı Kanun döneminde, 2012 yılındaki Yargıtay HGK’nun görüş değişikliğine kadar iş mahkemelerinin görevli olduğuna karar verilmiştir. Ancak 2012’de Yargıtay’ın görüş değişikliğinden sonra uzunca bir süre ticaret mahkemelerinin görevli olduğuna iliş-kin kararlar verilmiştir. Akabinde 2017’de yeni İş Mahkemeleri Kanunu olan 7036 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesinden sonra bu husus yeniden tartışılmaya ve iş mahkemesinin görevli olduğu yönünde kararlar verilmeye başlanmıştır. Uygulamada bu hususta henüz bir içtihat birliği sağlanamamıştır. Çalışmamızda rekabet yasağı ile ilgili genel bilgi verdikten sonra bu hususta tartışmaya neden olan kanuni düzenlemeler, doktrindeki görüşler ve yargı kararları incelenecektir. Çalışmamızın son bölümünde ise doktrindeki görüşler ve kararlar değerlendirilerek kanaatimiz açıklanacaktır.
İşçinin iş akdi devam ederken rekabet etmeme borcu, rekabet yasağı sözleşmesi, rekabet yasağı sözleşmesinde görevli mahkeme, ticari dava.
One of the obligations of the employee towards the employer is the duty of loyalty. The obligation of the employee not to compete with the employer is a manifestation of the duty of loyalty and may be regulated to continue after the termination of the employment contract within the conditions stipulated in the law. The issue of which court is the competent court in disputes arising from the prohibition of competition after the termination of the employment contract has been discussed in doctrine and practice for a long time. During the period of the former labour courts law numbered 5521, it was decided that the labour courts had jurisdiction until the change of opinion of the Court of Cassation in 2012. However, after the change of opinion of the Court of Cassation in 2012, it was decided that the commercial courts had jurisdiction for a long time. Subsequently, after the entry into force of the new labour law, Law No. 7036 in 2017, this issue started to be discussed again and decisions started to be made that the labour court has jurisdiction. A unity of jurisprudence on this issue has not yet been achieved in practice. In our study, after giving a general information about the non-competition clause, legal regulations, doctrinal opinions and judicial decisions will be analysed. In the last part of our study, our opinion will be explained by evaluating the opinions and judgements in the doctrine.
Non-competition obligation of the employee during the employment contract, non-competition agreement, competent court in non-competition agreement, commercial litigation.