Anasayfa / Sicil Sayı 35
Sayfa 43-49

Arastirma Makalesi

ÖZEL SEKTÖRDE SÜREKSİZ TARIM İŞLERİNDE SİGORTASIZ ÇALIŞABİLEN İŞÇİLERİN NEDEN OLDUĞU SIKINTILAR: BİR ÖRNEK OLAY!

Sicil, 2016/I Sayi 35: Sayfa 43-49

Prof. Dr. Müjdat SAKAR

T.C.Marmara Üniversitesi Iktisat Fakültesi Çalisma Ekonomisi ve Endüstri Iliskileri Bölümü Baskani
ve Is Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dali Baskani

Öz

01/10/2008 günü yürürlüge giren 5510 sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu md 6/i ile özel sektörde süreksiz tarim ve orman islerinde çalisanlar tamamen sosyal güvenliksiz birakilmislardir. Gelen tepkilerden sonra 6111 sayili Kanun ile 2011 yilinda 5510 sayili Kanun’a eklenen ek 5 inci madde ile bu isçilerin sosyal sigorta haklari, isterlerse kendilerini sigortalatmak ve primlerini kendileri ödemek kaydiyla geri getirilmistir. Toplumun gelir ve bilgi düzeyi en düsük kesimi sosyal güvenlik açisindan kaderlerine terk edilmistir. Öte yandan, zorunlu sigortali sayilmayan ve isverenin sigortaya bildirme ve prim ödeme yükümlüsü olmadigi bu isçiler için isverene, konuyu bilmeyen SGK teskilatlari tarafindan yersiz ve haksiz olarak sigortasiz isçi çalistirdiklari gerekçesiyle idari para cezalari verilmekte, prim tesvikleri durdurulmakta ve isverenler cezanin iptali için idare mahkemelerinde, durdurulan prim tesviki için is mahkemelerine dava açmak zorunda birakilmaktadirlar.

Anahtar Sözcükler:

Süreksiz tarım işçisi, sosyal güvenlik, zorunlu sigorta, prim teşviki, idari para cezası.

THE PROBLEMS EMERGING FROM UNINSURED AGRICULTURAL WORKERS WORKING AT TEMPORARY JOBS IN THE PRIVATE SECTOR: A CASE STUDY!


Abstract

With Article 6/i Social Security and General Health Insurance Law No. 5510 that entered into force on the date 01/10/2008, workers working at temporary agricultural and foresty jobs in the private sector have been left completely socially insecure. After the reactions, with the Law No. 6111 and in 2011 with the addition to Article 5 of Law No. 5510, social security rights of these workers were brought back provided that they pay their own insurance charges if they want to be insured. The part of the society that has the lowest income and knowledge has been abandoned to their destiny in terms of social security. On the other hand, employers, who are not obliged to pay the insurance charges of these workers that are not supposed to be considered as compulsorily insured, are given administrative fines, their premium incentives are being stopped by low-educated SSI establishments because their workers are uninsured. In order to cancel the administrative fines, employers have to file a lawsuit in administrative courts, for premium incentives that have been stopped, they have to file a lawsuit in labour courts.

Keywords:

Temporary agricultural worker, social security, compulsory insurance, premium incentive, administrative fine.