Anasayfa / Sicil Sayı 44
Sayfa 69-95

Arastirma Makalesi

Platform Ekonomisi Çalışması: İş Hukukunda Yarattığı Sorunlar Üzerine Bir Değerlendirme

Sicil, 2020/II Sayi 44: Sayfa 69-95

Dr. Ögr. Üyesi Hande Bahar AYKAÇ

Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Çalisma Ekonomisi ve Endüstri Iliskileri
Bölümü Is ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dali

Öz

“Kalabalik çalisma” ve “uygulamalar araciligiyla talep üzerine çalisma” seklinde iki temel türü olan çevrimiçi platform çalismalari, genellikle isgücü talebi ve arzinin eslesmesini saglayan çevrimiçi platformlar araciligiyla yürütülen geçici, esnek ve kisa vadeli çalisma iliskilerini ifade etmektedir. Aslinda bu çalismalar, tam zamanli ve belirsiz süreli is sözlesmeleri yapmak yerine, isin yürütümünün atipik istihdam biçimleri ve bagimsiz oldugu iddia olunan veya gerçekten öyle olan çalisma iliskileri yoluyla gerçeklestirilmesine iliskin isgücü piyasalarindaki daha genel egilimin yakin zamandaki yansimalarindan biri olarak kabul edilmektedir. Atipik istihdam biçimlerinin ve bu baglamda platform temelli çalismalarin sanayilesmis ve gelismekte olan ülkelerde giderek yayginlasmasi, çalisanlarin is hukukuna iliskin temel haklardan yararlanmalari konusunda bazi zorluklara yol açmaktadir. Bu makale, çalisanlarin yasal statüsü, çalisma kosullari, toplu is hukukuna iliskin haklar gibi konularda ortaya çikan risk ve zorluklardan bazilarini ve bunlara karsi karsilastirmali hukukta benimsenen ve literatürde öne sürülen çözümleri incelemektedir.

Anahtar Sözcükler:

Online platform ekonomisi, online gig ekonomisi, paylaşım ekonomisi, kalabalık çalışma, çevrim içi uygulamalar aracılığı ile talep üzerine çalışma, çevrim içi dış kaynak kullanımı.

The Platform Economy Work: An Assessment of Its Challenges in Labour Law


Abstract

The online platform-based works, include mainly two forms of work named “crowdwork” and “work-on-demand via the app”, generally imply temporary, flexible, and short term working relations executed through online platforms that enable the matching of labour demand and supply. Indeed, these works are regarded as one of the recent reflections of the more general trend in labour markets to carry out work through atypical forms of employment and allegedly or genuinely independent working relationships rather than making full-time and indefinite-term employment contracts. The increasing spread of atypical forms of employment and, in this context, platform- based works in industrialized and developing countries has led to some difficulties for workers in enjoying basic labour law rights. This article examines some of those risks and challenges that arise in issues such as the legal status of employees, working conditions, collective labour rights, and the solutions adopted in comparative

Keywords:

Online platform economy, online gig economy, sharing economy, crowdwork, on-demand work via app, online outsourcing.