Anasayfa / Sicil Sayı 38
Sayfa 9-21

Arastirma Makalesi

İş Kanunu’nun İşçiye Güvence Sağlayan Feshin Geçersizliği Davasının Yeni Çerçevesi (İş Mahkemeleri Kanunu’nun Feshin Geçersizliği Davasında Yaptığı Değişiklikler)

Sicil, 2017/II Sayi 38: Sayfa 9-21

Prof. Dr. Ünal NARMANLIOGLU

Yasar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Is ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dali

Öz

Belirli kosullara sahip bulundugu için is güvencesi hükümleri kapsaminda bulunan bir isçinin is sözlesmesinin geçerli ya da hakli bir nedene dayali olmaksizin feshedilmesi halinde; feshin geçersizliginin belirlenmesi ve isçinin ise iadesi talebiyle açilacak dava; diger isçilik haklarini konu alan davalardan farkli bir konuma ve özellige sahip bulunmaktadir. Davanin açilabilmesi ve mahkemece dinlenilebilmesine iliskin hükümler mutlak (kesin) emredici nitelik tasimaktadir. Yeni yürürlüge konulan Is Mahkemeleri Kanunu ile birtakim degisiklikler yapilmis, dava sartlarina bir yenisi eklenmis ve zorunlu arabuluculuga basvurmadan bu davanin açilamayacagi öngörülmüstür.

Anahtar Sözcükler:

İş güvencesi, feshin geçersizliği, zorunlu arabuluculuk.

The New Framework of Invalid Termination Cases Which Provide Security For Employees (The Amendments Brought by The Labour Courts Act on Invalid Termination Cases)


Abstract

The employee who is under the protection of job security provisions with the fulfilment of specific conditions, can bring an action when there is an invalid or unjust termination of employment agreement. This action which is about the determination of the invalidity of the termination of the employment agreement and the reinstatement of the employee differs in some ways from other actions on employee rights. The provisions about bringing such actions and the proceedings in the trials have the characteristics of absolute mandatory rules. The Labour Courts Act which has entered into force recently have brought some changes about this action; added a new cause of action and preconditioned compulsory mediation system before bringing this lawsuit.

Keywords:

Employment security, invalidity of termination, compulsory mediation.