Sicil, 2017/I Sayi 37: Sayfa 33-51
Prof. Dr. Melda SUR
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Is ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dali Baskani
Esitlik ilkesi ve ayrimcilik yasagi, uluslararasi belgelerde, mevzuatimizin çesitli hükümlerinde ve nispeten yeni olan Türkiye Insan Haklari ve Esitlik Kurumu Kanunu’nda düzenlenmektedir. Mutlak nitelik tasiyan “ayrimcilik yasagi” ile genel anlamda “esit davranma yükümlülügü” birbirinden ayirt edilmelidir. Ayrimcilik yasagi is iliskisinin kurulmasi dâhil her asamada uyulmasi gereken bir esasken, esitlik ilkesi, is iliskisinin devami ve sona ermesinde degisik ölçülerde dikkate alinabilmektedir. Bu ilkelerin özellikle ise son verme bakimindan daha yakindan incelenmesine ihtiyaç vardir; zira bu asamada farkli unsurlarin devreye girmesi sonucu daha nüansli yaklasilabilecegi görülmektedir. Sonuçta, hakli ve geçerli nedenlere dayanarak yapilan fesihlerde, özellikle de toplu eylemlerde esit islem yükümlülügüne ne ölçüde uymak gerektigi üzerinde durularak, bu konuda içtihadimizdaki bazi örneklerden hareket ederek, hukukî yaptirimlariyla birlikte bir sentez ve degerlendirme yapilmaktadir.
Eşitlik ilkesi, ayrımcılık yasağı, eşit işlem borcu, toplu eylemler, haklı fesih, geçerli fesih.
International conventions, as well as the Turkish legislation have brought provisions on equal treatment and non-discrimination, and in particular the recent Law on the Turkish Human Rights and Equality Institution. A distinction is to be made between the principles of “non-discrimination” and “equal treatment”. The prohibition of discrimination is to be complied at the beginning, duration and ending of employment; whereas equal treatment concerns relations during employment and in a certain measure the termination of employment. The duty of equal treatment has then to be examined more closely in cases of termination for just or valid causes, where some distinctions are to be made. The main issue is to define at which extent the employer has to comply with the principle of equal treatment when dismissals are due to just or valid causes, and especially for those having participated in a collective action. An assessment and synthesis of some recent court decisions and the legal consequences conclude this study.
Equality principle, prohibition of discrimination, obligation of equal treatment, collective actions, termination for just cause, termination of employment with a valid reason.