Anasayfa / Sicil Sayı 42
Sayfa 184-194

Karar Incelemesi

İşçi Tarafından Yapılan ve Çekince (İhtirazi Kayıt) İçeren Fesih Bildiriminin (İstifa) Geçerliliği Sorunu

Sicil, 2019/II Sayi 42: Sayfa 184-194

Prof. Dr. Hediye ERGIN

Marmara Üniversitesi Iktisat Fakültesi Çalisma Ekonomisi ve Endüstri Iliskileri Bölümü Is Hukuku ve Sosyal
Güvenlik Hukuku Anabilim Dali

Dr. Ögr. Üyesi Emre ERTAN

Marmara Üniversitesi Iktisat Fakültesi Çalisma Ekonomisi ve Endüstri Iliskileri Bölümü Is Hukuku ve Sosyal
Güvenlik Hukuku Anabilim Dali-

Öz

Ifa aninda borcun bütünüyle sona ermesini engelleyen bir irade açiklamasi olarak tanimlanabilecek çekince (ihtirazi kayit) alacakliya ait bir haktir. Genellikle borçlar hukuku ve ticaret hukuku disiplinleriyle özdeslestirilen bu kurum, is hukukunda da yer yer uygulama alani bulmakta olup; is iliskisinde çekince hakki, çogunlukla isçi tarafindan kullanilmaktadir. Isçinin çekince koydugu belgeler arasinda uygulamada istifa dilekçesi olarak bilinen süreli veya yazili fesih bildirimi önemli bir yer tutmaktadir. Çekince isçinin süreli veya usulsüz fesih bildiriminin, duruma göre isçinin hakli nedenle derhal feshine veya isverenin usulsüz ya da haksiz feshine dönüsmesini saglamakta; böylece isçi kidem tazminati, ihbar tazminati ve ise iade istemi gibi feshe bagli alacak ve haklardan yoksun kalmamaktadir. Yargitay’in yerlesik uygulamasinda, çekince içeren istifa dilekçelerinin geçerliligi özenle denetlenmekte ve bu baglamda, çekincede geçen ifadenin genel ve özel nitelikte olmasi arasinda herhangi bir ayirima gidilmemektedir. Ne var ki isçinin istifa dilekçesine “...tüm yasal haklarim saklidir...” tarzinda bir çekince koydugu bir uyusmazlikta Istanbul Bölge Adliye Mahkemesi 29. Hukuk Dairesi, Yargitay içtihatlarina ve ögretideki görüslere aykiri olarak, “...tüm yasal haklarim saklidir...” cümlesinin genel bir ifade oldugu ve dolayisiyla çekince sayilamayacagi görüsünü benimsemistir.

Anahtar Sözcükler:

Çekince, istifa, süreli fesih, usulsüz fesih, haklı fesih.

The Problem With The Validity of Termination Notice (Resignation) of The Employee Which Include Reservation (Reservation Clause)


Abstract

Reservation (reservation clause) is a right of the creditor, which can be defined as a statement of will preventing the debt to be wholly dissolved. This concept, which is generally identified with the disciplines of law of obligations and commercial law, is also practiced in labor law from time to time; the right of reservation in the employment relationship is mostly used by the employee. Among the documents which usually include a reservation clause by the employee; written notice of terminations known as resignation in practice bare an importance. The reservation ensures that the employee’s notice of termination or improper termination transforms to a rightful and immediate termination of the employee or an improper or unfair termination of the employer; thus, the employee is not deprived of the receivables and rights due to termination, such as severance pay, notice compensation and reinstatement request. In the established application of the Court of Cassation, the validity of the written resignations containing reservations is carefully scrutinized and in this context, there is no distinction between the general and special nature of the statement contained in the reservation. However, the Istanbul Court of Appeals, Division 29, contrary to the Court of Cassation’s case law and the opinions in the doctrine; has adopted the view in a dispute that the employee’s statement in the written resignation as “... all my legal rights are reserved...” is a general expression and therefore cannot be considered as reservation.

Keywords:

Reservation, resignation, termination with a notice period, improper termination, rightful termination.