Anasayfa / Sicil Sayı 40
Sayfa 32-37

Arastirma Makalesi

Toplu İş Sözleşmeleri Hükümlerine Göre Gerçekleşen Ücret Artışlarının ve Geriye Yönelik Olarak Ödenen Ücret Farklarının Vergi Rejimi

Sicil, 2018/II Sayi 40: Sayfa 32-37

Doç. Dr. Cenker GÖKER

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Anabilim Dali

Dr. Çagil SÜT GÖKER

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü Mali Hukuk Anabilim Dali

Öz

Toplu Is Sözlesmeleri, isveren ve isçilerin hak ve yükümlülüklerini düzenleyen sözlesmelerdir. Bu sözlesme hükümlerinde, ücretlerde belirli dönemlerde artis gerçeklesecegi de düzenlenmektedir. Bu artislar söz konusu oldugunda artislarin net ücret üzerinden mi yoksa brüt ücret üzerinden mi gerçeklesecegi ve toplu is sözlesmelerinde geriye yönelik ödemeler söz konusu oldugunda isçilerin bu gelirinin hangi yilin geliri oldugu gibi konular tartisma konusudur. Sözlesmede bu konu açikça belirtilmemisse taraflar artis nedeniyle dogacak gelir vergisi yükünün kimi üzerine kalacagi konusunda uyusmazlik içine düsmektedir. Çalismada, Toplu Is Sözlesmelerindeki ücret artislarinin vergi hukuku açisindan sonuçlarina deginilecektir.

Anahtar Sözcükler:

Toplu İş Sözleşmesi, Ücret Artışı, Vergi Yükü

Tax Regime of Wage Rises and Differences According to Terms of Collective Bargaining Agreement


Abstract

Collective Bargaining Agreements are contracts that regulate the rights and obligations of employers and employees. The provisions of this contract also regulate the increase in wages in certain periods. It is a matter of debate whether wage increases will be made over net wages or gross wages and if there is a retrospective payment, which year would be accepted as the year of income. If this subject is not explicitly stated in the agreement, the parties would be disagreeing on the income tax burden. In this study, the consequences of Collective Agreements’ wage increases in terms of tax law will be addressed.

Keywords:

Collective Bargaining Agreements, Wage Rise, Tax Burden